{ "title": "Dil Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Dil-Peyniri-27636.jpg", "date": "20.01.2024 04:54:40", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Dil Peyniri, bu peynir çok eski zamanlardan beri sofraların eşsiz lezzeti olmuştur. Erzurum yöresi ve Kars yöresinde yapılan bir peynir türüdür. Her ne kadar üretimi bu bölgelerde yapılsa da tüketimi genellikle batı bölgelerinde yapılmaktadır. Bu peynir koyun sütüyle yapılır. Yapımı oldukça zordur ve yapan kişinin bu peynirin yapımında maharetli olması gerekir. Koyun sütünün tam yağlı olması peynir lezzetini verir. Bu peynir yapı olarak liflidir ve civil peynir çeşidini anımsatır. Bu peynir diğer peynirler gibi tuz içermez. Tuzsuz olduğu için muhafaza edilmesi zordur. Tuz sevmeyen kişilerin peynir tercihleri arasında ilk sırayı alır. Kaşar peyniri gibi sütlü bir tat oluşturur ve kokusu muhteşemdir. Yumuşak yapısı olan dil peyniri dilimlendiği zaman tel tel olmaktadır. Bu peynir halk tarafından künefe peyniri olarak da adlandırılır. Genellikle mozarella peynirine de benzetilir.

Dİl Peyniri Nasıl Yapılır?

Dil peyniri yapımında ilk olarak süt temin edilir. Temin edilen koyun sütü ilk olarak iyice kaynatılır. Ardından 32 dereceye gelene kadar soğutulur. 32 derece sütün mayalanma sıcaklığıdır. Bu sıcaklıkta belli bir süre bekletilen süt ekşidikten sonra mayalama işlemi yapılır. Mayalama işlemi yapılan sütte pıhtı oluşana kadar 1 saat kadar beklenir ve süt pıhtılaşınca bu peynir için hazırlanan özel kene aparatlarıyla 1'er santim kesilir ve 5'er dakika dinlenmeye bırakılır. 5 dakika dolduran sonra hazırlanan parça tekrardan pirinç taneleri kadar kesilir ve tekrardan dinlendirilir. Dinlenme işlemi yapıldıktan sonra özel olarak hazırlanan dil peyniri kalıplarına parçalar alınır. Kalıpların içerisine koyulan parçalardan suyunun düzelmesi beklenir. Bu işlem yaklaşık olarak yarım saat sürer. Suyu süzüldükten sonra üzerine ağırlık koyularak bir iki saat daha bekletilir ve peynir 4 eşit parçaya bölünerek sıcak su içerinde kıvam alana kadar bekletilir. Bu işlem tamamlanınca hazırlanan peynir tekrardan parçalar haline getirilir ve birazcık tuz ilave edilerek bu peynir için özel yapılmış kap içerisine alınır ve birkaç dakika haşlanır. Hamur haline gelen dil peyniri parçaları özel kalıplara koyulur ve dinlenmeye bırakılır. Bu şekilde dil peyniri hazır durumdadır.

Dil Peyniri Muhafaza Edilmesi

Dil peyniri hazırlandıktan sonra perakende satıcılar cam dolaplarda görünecek şekilde peynirleri kat kat koyarlar ve aralarına kâğıt koyarak satışa sunarlar. Aynı şekilde saklanmak isteniyorsa eğer kat kat hazırlanır tahta kasaları koyulur ve soğuk bir alanda muhafaza edilir. Satışa sunulduktan sonra küçük paketlere koyulur. Bu peynir fabrikada üretiliyorsa eğer küçük paketler halinde hazırlanır ve soğuk alanda muhafaza edilerek satışa sunulur. Dil peyniri uzun ömürlü olan bir peynir değildir. Tüketim ve muhafaza süresi yaklaşık 1 haftadır. Bu süre zarfından fazla bekletildiği zaman tadı değişir, taze aldığınız zamanki lezzeti vermez.

Dil Peyniri Faydaları Nelerdir?
" } ] }