{ "title": "Deri Tulum Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Deri-Tulum-Peyniri-28684.jpg", "date": "19.01.2024 09:20:47", "author": "Kürşat YILDIRIM", "article": [ { "article": "
Deri Tulum Peyniri, Geleneksel lezzetlerimizin oluşmasında yörük kültürünün önemli payı vardır. Dağlarda, obalarda teknolojinin olmadığı zamanlardan kalma besinleri koruma ve ekstra lezzet kazandırma teknikleri insanımızın doğasında bulunur. Günümüzde insan sağlığına en zararsız ambalajlar da bile sorunlar çıkarken, öteden beri kullanılan deri eşyalar mutfaklarımızda yerini almıştır. Deri Tulum Peyniri, derinin başka bir kullanım alanıdır.

Deri tulum nasıl hazırlanır?

Tercihen keçi veya oğlak tulumu olması gerekir, deri tulum peyniri için kesilen keçiler tabi ki etinden de istifade edilir, kesilen hayvan derisi normal deri yüzme gibi olmaz. Hayvan boğazından kesildikten sonra kellesi ayrılır, arka bacağı diz ekleminden derisi kesilerek dizden baldıra doğru deri ile et arasına oklava vb. Bir sopa sokularak oyuntu açılır. Kendinize güveniyorsanız nefesiniz ile bu oyuntudan içeri üflenerek hayvanın şişmesi sağlanır. Kendinize güvenmiyorsanız dışarıdan elde edeceğiniz bir pompa veya kompresör yardımı ile hayvanın derisi şişirilir. Hayvanın diğer bacakları da dizlerden kesilerek tırnaklı kısım atılır.

Daha sonra arka bacaklardan deri ucu tutularak aşağı doğru güç uygulanarak adeta elbise çıkartır gibi deri hayvanın üstünden çıkartılır. Deri tuzlanarak kuruması sağlanır, kuruduktan sonra boyun kısmına yakın kıllar makas yardımı ile kesilerek temizlenir. Birkaç defa yıkanan derinin içi bir bez yardımı ile iyice kurulanır. Derinin nemli kalması sağlanır. Kol ağızları iğne yardımı ile dikilir ve dikiş üzerine tuz basılır, aynı şekilde derinin alt kısmı dikilerek dikiş kısımları iyice tuzlanır. Deri tulum peyniri basmak için hazır hale gelir.

Deri tulum peyniri nasıl hazırlanır?

Taze peynir bir kazan içinde iyice ısıtılarak sünmesi sağlanır, sünen peynir üzerine çökelek dediğimiz yağsız peynir eklenerek karıştırılır. Deri tulumun boğazından içeri geçecek şekilde yumruk büyüklüğünde parçalar halinde peynir tulumdan içeri doldurulur. Beş on parça peyniri doldurunca bir takoz tulumdan içeri sokularak peynirin sıkıştırılması sağlanır. Ağzına kadar dolan tulum ağzı dikilerek üzeri tuz basılır. Kuru ve serin bir ortamda üç ay kalır. Nemini tam olarak çekmesi için kül üzerine konularak etrafı kül ile beslenebilir. Üç ay sonra açılarak afiyetle yenilir.
" } ] }