{ "title": "Çökelek Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Cokelek-Peyniri-43742.jpg", "date": "20.01.2024 04:51:32", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Çökelek peyniri, kalsiyum yönünden en zengin peynir türlerinden bir tanesidir. Kalsiyum insan sağlığı için çok önemlidir. Özellikle sağlam bir iskelet sistemi ve sağlıklı dişlere sahip olmak için günlük kalsiyum ihtiyacının karşılanması gerekir. Bunun için en çok tüketilen besin maddeleri süt, peynir ve yoğurttur. Ancak ne yazı ki metropol kültürünün artmasıyla birlikte bu kalsiyum kaynaklarını doğal olarak üretim tüketmek neredeyse imkânsız gibi görünüyor. Bazı yöresel ürünler pazarlayan yerler de olmasa kalsiyum almak için içinde bol korucucu barındıran besin maddelerini tüketmeye devam edeceğiz. Oysaki bunun faydadan daha çok zararı bulunmaktadır. Kırsalda yaşayan insanlar kendi yiyeceklerini kendi damak zevklerine göre daha sağlıklı koşullarda üretme imkânına sahiptir. Eğer çevrenizde sağlıklı inek sütü alabileceğiniz bir yer varsa kendi yoğurdunuzu yapabilirsiniz. Ancak özellikle evde peynir yapmak çok kolay bir iş değildir. Tabi çökelek peynirini bu kuralın dışında tutmak gerekir. Çünkü en iyi kalsiyum kaynaklarından bir tanesi olan çökelek peyniri evde zorluk yaşamadan yapılabilecek bir peynir çeşididir. Üstelik çökelek peynirini yapmak için mayaya bile ihtiyaç bulunmamaktadır. Tek yapmanız gereken şey yağlı ve sağlıklı bir süt bulmaktır.

Çökelek peyniri çok hafif bir peynirdir. Ayrıca yoğurt yapmak için aldığınız süt ekşidiğinde bile bu sütü çökelek peynirine çevirebilirsiniz. Örneğin zayıflamak için uğraşıyorsunuz veya yüksek tansiyon sebebiyle tuzsuz peynir yemeniz gerekiyor. İşte bu halde de evde kendi tuzsuz peynirinizi kendiniz yapabilirsiniz. Tabi çökelek peynirinin yufka böreğinde de kullanılabileceğini de unutmamak gerekir.

Çökelek peyniri nasıl yapılır?

Çökelek peyniri yaparken maya kullanılmaz. Onun yerine sütün içine limon, ekşi kaymaklı yoğurt veya tuz atılır. İlk olarak yapılması gereken şey yağlı sütü iyice kaynatmaktır. Süt iyice kaynadığında içine birkaç damla limon suyu ilave edin ve pişirmeye devam edin. Limon suyunun asidiyle sıcak süt birleştiğinde süt kesilmeye başlar ve kesilen süt dibine çöker. Zaten çökelek peynirine bu ismin verilmesinin sebebi de budur. Sütün dibine çöken kısmı bir süzek yardımıyla ayırın. Daha sonra iyice süzülmesi için bir iki saat bekleyin. Tencerenin dibinde kalan kısmı dökebilirsiniz veya hamur işlerinde kullanabilirsiniz. Peynirin üzerine isteğe göre tuz ve çörek otu ekerek karıştırın. Çökelek peyniri hazır. Buzdolabında yaklaşık 1 hafta saklayabilirsiniz. Arzu ederseniz derin dondurucuya da atabilirsiniz. Eğer ekşi yoğurt kullanarak yapacaksanız mutlaka kaymağını da kullanmaya özen gösterin.
" } ] }