{ "title": "Civil Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Civil-Peyniri-46574.jpg", "date": "21.01.2024 15:51:59", "author": "Burcu Soyupak", "article": [ { "article": "Civil Peynir; Ülke olarak peyniri çok çeşitli şekillerde tüketiriz. Kahvaltılarda, makarnalarda, mevsim yeşillikleri ile salatalarda, soslarda, eriştelerde, çorbalarda gibi. Bu kadar çeşitli olan peynirin çeşitleride oldukça fazladır. Kaşar peyniri, çeçil peynir, hellim peyniri, keçi peyniri, ezine peyniri, mihaliç peyniri, civil peynir gibi daha birçok peynir türü bulunur. Hepsinin lezzeti, kullanım şekli farklı farklıdır.

Erzurum, Kars ve Ağrı yöresine ait olan peynirler arasında yerini alan civil peynir yağı alınmış süt ile elde edilir, tel tel şeklinde bir görünüme sahiptir. Farklı yörelerde çeçil peyniri, dil peyniri, tel peynir ya da saçak peynir tarzı isimler ile de bilinir. Bilinen en bilindik özelliği çiğ sütten yapılmasıdır. Çiğ süt dışında üretimi yoktur. Bu nedenle hayvanda hastalık söz konusu olduğu zaman hastalık faktörlernin süte bulaşması ve sütten de peynir bulaşması yüksek olasıdır. Civil peynir tuzlu, hafif ekşimsi bir tada sahiptir, yumuşak ve el ile kolayca tel tel ayrılabilen yapıdadır.

Civil Peynir Nerelerde Satılır?

Civil peynir sık olarak Doğu Karadeniz ve Anadolu'da üretilir. Üretiminde sonra tazeliğini uzun müddet koruyamaz. Özel ambalajlarda, marketlerde ve şarküteri reyonlarında yerini alır. Genel olarak ilkbahar aylarında daha fazla tüketilir. Gıda ve organik besin satışı yapan internet sitelerinden de satın alınabilir.

Civil Peynir Nasıl Tüketilmelidir?

Taze tüketilmesi halinde sağlık açısından riskli olabilen civil peynir, sıcak sudan geçirilerek tüketilmelidir. Civil peynirin üretiminde kullanılan peynir altı suyu atık su ile ısıtılır. Bu ısı işlemi en çok 55 dereceye kadar çıkar. Bu nedenle civil peynirin taze tüketilmesi risklidir. Taze tüketmek yerine tuzlu su içinde olgunlaştıktan sonra tüketilmelidir. Genel olarak salamura peynirleri bu şekilde tüketilir.

Civil Peynir Nasıl Saklanmalıdır?

Civil peynir çabuk bozulan bir peynir türüdür. Geleneksel yollar ile saklanabilir. Kilo alınan taze civil peyniri tuzlu su içinde salamura yöntemi ile saklanır veya lor peyniri ile karıştırılarak kutuların içine bastırılır ve ışıksız ortamda saklanır. Marketlerin şarküteri reyonlarından özel ambalajlar ile alınan civil peyniri kendi paketi içinde saklanmalı ve paket açıldıktan kısa süre içinde tüketilmelidir.
" } ] }