{ "title": "Cheddar Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Cheddar-Peyniri-38884.jpg", "date": "21.01.2024 03:55:10", "author": "Selen Karadeniz", "article": [ { "article": "Cheddar peyniri, severek tüketilen peynir çeşitlerinden biridir. Kökeni İngiltere olan bu peynir adını da bu ülkedeki Cheddar kasabasından almıştır. Öncelerde küçük aile işletmelerinin ürettiği bu peynir için, daha sonraları büyük ticari işletmeler kurulmaya başlanmıştır. Lezzeti beğenilmeye başladıkça tüm dünyaya yayılan cheddar peyniri, çoğu ülkenin peynir üretim hattına dahil olmuştur. Yağlı ve sert bir yapısı olan bu peynir daha çok inek sütüyle yapılır. Tam lezzetine varabilmeniz için cheddar peynirinin en az bir yıl bekletilmiş olması gerekir. Yani bu peyniri olgunlaşmadan yememelisiniz. Sabrederek bir yılın geçmesini beklemelisiniz. Cheddar peyniri üreticileri de bu peyniri satışa sunmadan önce en az bir yıl bekletirler.

Cheddar peyniri özellikleri nelerdir?

Cheddar peyniri çok yağlı da olsa, bu peyniri yemeye başlayanlar için alışkanlığa kadar gidebiliyor. Sarı renkteki bu peyniri kahvaltıda, tostlarda, omlet ve pizza yapımında, ayrıca kırmızı şarap eşliğinde rahatlıkla kullanabilirsiniz. Ülkemizde üretilen cheddar peyniri de İngiltere'de üretilenler kadar lezzetli oluyor. İyi bir cheddar peynirini anlamak için elinizle biraz bükmeniz yeterlidir. Büktüğünüz zaman kırılan peynir kıvamını bulmuştur. Ancak esneyen, bükülen bir peynir ise bu cheddar peynirinin daha olmadığını ya da başka bir peynir olduğunu gösterir.

Bu peynirin tadı kendine hastır. Hafif ekşi ve acımsıdır. Tadı çok acı geldiyse, bu peynirin çok olgunlaştığına işaret eder. Eğer tadı kaçar peynirine benziyor ya da yavan geliyorsa, bu cheddar peynirin tam olmadığını gösterir. Ayrıca bu peynirin üzerindeki delikler fazla büyük olmaz. Bildiğiniz başka olgunlaşmış peynirlerde bu delikler daha büyük olur. Delikler çok sık şekilde olursa ya da enine doğru uzunca yarıklar şeklindeyse bu mikrobiyal bir sorun olduğunu gösterir. Bu sorunu daha satın almadan fark edebilirsiniz. Çünkü cheddar peyniri ambalajları genellikle şeffaf özellikte olur. Yine peynirde hoşa gitmeyen bir koku olursa, hiç tüketmeyin diyebiliriz. Peynirin paketinde yağ saldığını görürseniz, bunları da almamanızı öneririz. Çünkü bu peynirlerde soğuk zincir kırılmış ve peynir bozulmaya yüz tutmuştur.

Cheddar peyniri nasıl yapılır, satışa hazır hale getirilir?

Cheddar peyniri olgunlaştırılmış yani yaşlı peynir dedikleri türden bir peynirdir. Pastörize edilen sütün içine kültürle maya ilave edilerek elde edilir. Bu şekilde elde edilen peynir altı suyu prosesten ayrılarak, meydana gelen teleme peynir kalıpları içine konur ve preslenir. Kalıplarda form aldıktan sonra, peynir vakumlu ambalajlarda bir yıl kadar soğuk depolarda bekletilerek, olgunlaşması sağlanır. Cheddar peyniri daha çok 200-500 gramlık şeffaf vakumlu ambalajlarda, dilimli ya da kalıp şeklinde satışa sunulur.
" } ] }