{ "title": "Çerkez Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Cerkez-Peyniri-85129.jpg", "date": "19.01.2024 19:44:21", "author": "Emrah Bulut", "article": [ { "article": "Çerkez Peyniri, bu peynir keçi sütünden yapılmaktadır. Bu peynirin ana yöresi Sakarya olarak bilinir. Taze olarak tüketilmesi gerekir. Fakat sonra tüketmek amacıyla yapıyorsanız tuzlayarak yapmanız gerekir. Yoksa hemen bozulacak ve tadında değişme olacaktır. Bu peynirin yapılması için kullanılan maya fabrika ürünü değildir. Peyniri yapan kişiler tarafından mayası da yapılır.

Çerkez Peyniri Mayası Nasıl Yapılır?

Çerkez peyniri mayası, yeni doğmuş keçinin bağırsağından bir parça alınmasıyla yapılır. Çerkez peyniri üreten kişiler bu mayaya sürekli kullanacakları için alınan parçayı kurutarak saklarlar. Kurutma işlemi yapıldıktan sonra kurtulan maya parçaları küçük parçacıklara bölünür ve tuzla hazırlanan su içerisine koyulur. Tuzlu su içerisinde yaklaşık 10 gün bekletilen keçinin bağırsak parçası sıcak ortamda mayalanmış olur. Ne zaman çerkez peyiniri yapacaksanız kullanabilirsiniz.

Çerkez Peyniri Nasıl Yapılır?

Taze olarak sağılan keçi sütünden 2 litre kadar alınır. Daha sona bir tencere içerisine koyularak iyice kaynatılır. Daha sonra kaynayan keçi sütü oda sıcaklığında 30 dereceye ulaşıncaya kadar bekletilir. Gerekirse termometre kullanılarak sıcaklığı ayarlanır. Süt belirlenen dereceye gelirse 3 yemek kaşığı kadar önceden hazırlanan maya eklenir. Daha sonra sütle maya karıştırılır ve mayalama işlemi yapılan kabın kapağı kapatılır. Üzeri sofra beziyle iyice sarılır ki sıcaklığını kaybetmesin ve mayalanmış işlemi iyi olsun. Yaklaşık 2 saat kadar mayalanmaya bırakılan kaynamış süt elle toparlanıyorsa mayalanmış demektir. Bu aralıkta mayalanması sık sık kontrol edilir. Hazır olan peynir ana malzemesinin suyu elle iyice sıkılır ve bir kaba alınarak iyice ezilir. Daha sonra tuz ilave edilmeden kurumaya bırakılır. Kurumaya bırakılan peynir 3-4 gün sonra ılık su hazırlanarak içerisine ince ince kesilerek atılır. 5 dakika kadar ılık su içerisinde bırakılır, iyice yoğurulur ve daha sonra elle iyice sıkılarak suyun içerisinden alınır. İyice sıkılan peynir bir tabağa alınır ve tabağa serilerek tuzlanır. Tuz ilave edilen peynir birkaç gün bu şekilde bekletilir ve daha sonra kuruması için güneşe koyulur ve kuruması sağlanır. Bu şekilde Çerkez peyniri hazırlanmıştır. Afiyetle tüketebilirsiniz.

Çerkez Peyniri Faydaları Nelerdir?
Çerkez peyniri oldukça faydalı bir besin kaynağıdır. Tüketimi uzmanlar tarafından önerilmektedir. Kalsiyum deposu bu peynir özellikle gelişme çağında olan çocuklar tarafından tüketilirse gelişmeleri kolaylaşacaktır.
" } ] }