{ "title": "Çeçil Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Cecil-Peyniri-14273.jpg", "date": "20.01.2024 13:04:55", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Çeçil peyniri. Doğu Anadolu Bölgesinin kendine özgü peynir çeşidi olan çeçil peyniri veya civil peyniri, Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır yöresinde yağı alınmış sütten yapılan bir peynir türüdür. Birçok yöremizde şeklinden dolayı saçak peynir, tel peynir, dil peynir veya örgü peyniri olarak da isimlendirilir. Çeçil peyniri özellik olarak iplik şeklinde görünümü olan, yağı alınmış sütten yapıldığından dolayı da az yağlı, yumuşak ve tuzlu bir peynirdir. El ile çekildiğinde Kolaylıkla liflerine ayrılabildiği gibi, renk olarak da kaşar peynirine benzemektedir. Çeçil peyniri taze olarak tüketilmez, genel olarak tulumlara basılarak küflenmesi beklendikten sonra da tüketilebilir. Çeçil peyniri diğer peynirlere oranla mineral bakımından daha zengindir ve Ezine peyniri, Kars kaşarı, lor peyniri çeşitleri gibi kemik erimesini önleyici özelliği bulunmaktadır. Çeçil peynirinin bir diğer özelliği de mide rahatsızlıklarına ve sindirim sistemine iyi gelmesidir. Ayrıca çeçil peyniri kronik bronşiti önler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Çeçil peyniri vücudun Ph seviyesini kontrol edip, yüksek oranda kalsiyum içermesinden dolayı da dişler için oldukça faydalıdır. Yağı alınmış sütten yapılmasından dolayı kolesterol oranı düşük olup, trans yağ asidi içermemesi sebebi ile de sağlıklı bir besindir.