{ "title": "Çeçil Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Cecil-Peyniri-14273.jpg", "date": "20.01.2024 13:04:55", "author": "Yücel", "article": [ { "article": "Çeçil peyniri. Doğu Anadolu Bölgesinin kendine özgü peynir çeşidi olan çeçil peyniri veya civil peyniri, Erzurum, Kars, Ardahan ve Iğdır yöresinde yağı alınmış sütten yapılan bir peynir türüdür. Birçok yöremizde şeklinden dolayı saçak peynir, tel peynir, dil peynir veya örgü peyniri olarak da isimlendirilir. Çeçil peyniri özellik olarak iplik şeklinde görünümü olan, yağı alınmış sütten yapıldığından dolayı da az yağlı, yumuşak ve tuzlu bir peynirdir. El ile çekildiğinde Kolaylıkla liflerine ayrılabildiği gibi, renk olarak da kaşar peynirine benzemektedir. Çeçil peyniri taze olarak tüketilmez, genel olarak tulumlara basılarak küflenmesi beklendikten sonra da tüketilebilir. Çeçil peyniri diğer peynirlere oranla mineral bakımından daha zengindir ve Ezine peyniri, Kars kaşarı, lor peyniri çeşitleri gibi kemik erimesini önleyici özelliği bulunmaktadır. Çeçil peynirinin bir diğer özelliği de mide rahatsızlıklarına ve sindirim sistemine iyi gelmesidir. Ayrıca çeçil peyniri kronik bronşiti önler ve bağışıklık sistemini güçlendirir. Çeçil peyniri vücudun Ph seviyesini kontrol edip, yüksek oranda kalsiyum içermesinden dolayı da dişler için oldukça faydalıdır. Yağı alınmış sütten yapılmasından dolayı kolesterol oranı düşük olup, trans yağ asidi içermemesi sebebi ile de sağlıklı bir besindir.

Çeçil peyniri alırken dikkat edeceğimiz hususlar

Çeçil peyniri alırken peynirin rengine, kokusuna ve tadına bakılmalı, peynirinin tadı hafif ekşi ve tuzlu olmasından dolayı, satın alınacak peynirin tadı acı veya çok ekşi, yakıcı derecede keskin kokulu ve çok tuzlu olmamasına dikkat edilmelidir. Çeçil peyniri, hafif kirli sarımtırak ve iplik şeklinde bir peynir olup, çiğ sütten yapılmasından dolayı çeçil peynirinin pastörize olup olmadığı mutlaka araştırılmalıdır. Zira pastörize edilmemiş peynirden insanlara bulaşan ve halk arasında peynir hastalığı olarak bilinen brusella gibi hastalıkların olduğu unutulmamalıdır. Çeçil peyniri taze olarak değil de küflenmesi beklendikten sonra tüketilebilen bir peynir çeşidi olmasından dolayı, küflü kısım iyice temizlenip peynir üzerinde küf kalıntılarından arındırıldıktan sonra tüketilmelidir. Çeçil peynirini ambalajlı olarak almanız durumunda, ambalajlı peynirlerin etiketlerine ve son kullanma tarihlerine çok dikkat edilmeli, pastörize olmayan veya son kullanma tarihi geçen peynirler kesinlikle alınmamalı tüketilmemelidir. Pazar gibi açık alanlarda herhangi bir hijyen önlemi alınmadan satılan peynirler kesinlikle alınmamalıdır.

Çeçil peynirini saklama şekli

Çeçil peyniri birçok markette hazır ambalajlı olarak bulabileceğiniz bir peynir çeşididir ve satın alındıktan sonra mutlaka buzdolabında muhafaza edilmelidir. Çeçil peynirini asla buzluk ya da derin dondurucuya konulmamalıdır. Çeçil peyniri tuzlu bir peynir olmasından dolayı az tuzlu diğer peynirlere nazaran daha uzun süre bozulmadan dayanabilirse de en güzeli çeçil peynirini havası alınabilen bir saklama kabında muhafaza etmek en doğru yöntemdir. Bu şekilde hava ile teması kesilmiş olur. Çeçil Peynirinin konulduğu kaba tat ve kokularının birbirine karışabileceğinden dolayı başka çeşit bir peynir konulmamalıdır.
" } ] }