{ "title": "Çeçil Peynir Nasıl Yapılır", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Cecil-Peynir-Nasil-Yapilir-11587.jpg", "date": "19.01.2024 20:36:12", "author": "emine kedici", "article": [ { "article": "
Çeçil peyniri nasıl yapılır; diye düşünenler umarım bu peyniri evde yapmayı planlamıyordur. Ev imkânlarında yapımı zor olan çeçil peyniri Erzurum, Kars, Iğdır ve Ardahan yöresinin lezzetlerinden bir tanesidir. Daha çok bahçeye kurulan kazanlarda kaynatılarak yapılan bu peynirin görüntüsü pişmaniyeye benzemektedir. Bazı bölgelerde tel peyniri veya örgü peyniri olarak bilinir. Daha çok geleneksel yöntemlerle yapılan çeçil peyniri için tandır ateşi yakılır. Ancak günümüzde köy halkının elde ettiği süt ücret karşılığı toplanarak fabrikasyon olarak mandıralarda da üretilmeye başlanmıştır. Çeçil peyniri biraz beklediğinde yeşermeye başlar yani küflenir. Bu peynirin lezzetini daha da arttırır. Çeçil peyniri aşağı yukarı tüm illerde aynı şekilde yapılmaktadır.

Çeçil peyniri nasıl yapılır?

Çeçil peynirini yapmak için ilk önce yağının alınması gerekir. Bunun için süt kaymak makinesinden geçirilir ve bir gün boyunca ekşimeye bırakılır. Ertesi gün aynı miktar taze sütün de yağı alınır ve her iki süt birleştirilerek kazana dökülür. Tandır ateşinde ısınmaya bırakılır. Sütün sıcaklığı yoğurt mayalama kıvamına geldiğinde içine peynir mayası katılır ve yavaş yavaş karıştırılarak pişirilir. Süt bir süre sonra topak topak olur. Elde edilen bu katı kısım sütün içinden bir başka kaba alınır ve yoğurularak uzatılmaya başlanır. Bilek kalınlığında uzatılarak ip veya odundan yapılmış yatay sütunlara asılır. Biraz bekletilip tekrar uzatılmaya devam edilir. Böylece peynir tane tane ayrılmaya başlar. Çeçil peyniri tane tane döküldüğünde tuluma konulur ve 3-4 ay saklanır. Kurumaması ve daha yağlı kalması için arasına yağlı peynir de konulabilir. Bekleyen çeçil peyniri bir süre sonra o yörelerin tabiriyle göğermeye başlar. Bu peynirin lezzetine ayrı bir lezzet katar.
" } ] }