{ "title": "Beyaz Peynir", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Beyaz-Peynir-33987.jpg", "date": "21.01.2024 16:01:26", "author": "Muhammed Reşat TÜRK", "article": [ { "article": "Beyaz Peynir, Geleneksel olarak hemen hemen yurdumuzun her yerinde beyaz peynir yapılmaktadır. Ülkemizde en çok üretilip ve tüketilen peynir çeşitlerinden biridir. Beyaz peynir kahvaltıların, salata, börek, gözleme, kek ve poğaça gibi yiyeceklerin vazgeçilmez ürünüdür. Ülkemizin her yerinde Edirne'den tutun Kars'a kadar her ilimizde beyaz peynir yapılır. Ancak en çok Trakya bölgesinde koyun sütünden yapılan Edirne, Biga ve Ezine beyaz peynirleri meşhurdur. Böyle olunca da sanki Trakya bölgesine has bir peynir türü gibi bilinir. Akdeniz bölgesinin inek ve keçi sütü karışımıyla yapılan beyaz peyniri de gayet lezzetlidir.

Beyaz peynirin soyu 1450 yıllarına dayanmaktadır. İlk beyaz peyniri Türkler yapmıştır. Nesilden nesile gelen bu miras, şimdi dünyaya pazarlanmaktadır. Beyaz peynir her ne kadar evlerde bireylerin kendi tüketimi kadar üretildiği görünse de en modern şartlar altında mandıra ve fabrikalarda da üretilir.

Doğu Anadolu Bölgesinde beyaz peynir yeni yeni yer edinmiştir. Fakat bu ülkemizin diğer bölgelerine de yeni girdiği manasına gelmiyor. Yıllardır Doğu Anadolu Bölgesinde otlu peynir ve tulum peynir yapılıyordu. Bunlar da yine beyaz peynirin farklı bir çeşididir. Doğu Anadolu Bölgesi beyaz peyniri tuzlu olarak, yaşama biçimlerinden dolayı sonraları yapmıştır. Yurt dışında Türkiye'ye dair yiyeceklerden bahsedildiğinde akla ilk beyaz peynir gelir.

Beyaz Peynir Nasıl Yapılır?

Eskiden çiğ sütten yapılırdı. Şimdi ise ısıtılarak yapılıyor. Isıtılan süt kazan ağzında dört tarafı kalıp oluşturacak şekilde yapılmış tel elekten geçirilir. Süzülen süt pastörize amaçlı 63°C ye kadar ısıtma işlemi yapılır ve soğumaya bırakılır. Soğuma işlemi tam olarak gerçekleşmeden maya atılır. Mayalanma işlemi bittikten sonra beyaz peynirin suyundan arındırılması için oluşan teleme kelepçe yardımıyla alınır ve cendere bezinde 1,5 saat kadar süzülür. Süzülen teleme kalıp alması için üzerine ağırlık konulur ve bir gece boyunca bekletilir. Kalıp alan peynir dilimler halinde kesilir, kışlık için yapılıyorsa salamura yapılır ve küplere basılır.

Farklı Yörelere Ait Ün Yapmış Beyaz Peynir Çeşitleri Nelerdir?
Bölgeler ve iller arasında en büyük farklılık, beyaz peynir yapımında farklı sütler kullanılmasıdır. Bunun yanı sıra farklı görünümlere sahiptirler. Her yörenin beyaz peyniri ayrı bir lezzet içerir.
" } ] }