Bebekler için peynir yapımı; çok büyük emek istemez. Bebek bir ailede yaşayan herkesin göz bebeğidir. Her şeyiyle korumaya muhtaç bu masum yavrular aynı zamanda her şeyin de en iyisine layıktır. İlk 6 ay boyunca sadece anne sütüyle beslenmesi gereken bir bebeğin ek gıdaya başlamasıyla birlikte bazı sorunlarda ortaya çıkmaya başlar. Özellikle ilk defa anneliği tadan kadınlar için deneyimsizlik bu süreci daha da zorlaştırır. Bebekler ek gıdaya başladığında anne kendine en çok ne yedirmeliyim veya besinleri nasıl hazırlamam gerekir gibi soruları sorar. Bebeğin doğal beslenmesini sağlamak diğer taraftan da faydalı ürünler yemesini temin etmek çok önemlidir. Bunun için anne kendisini iyi geliştirmeli ve mutfakla arasını iyi tutmalıdır. Bebeğin sağlıklı bir birey olarak yetişmesi ve damak kültürünün oluşması için bu evre çok önemlidir. Özellikle bebeğe kahvaltı yaptırırken yedirilecek besin maddeleri diğer öğünlere göre oldukça sınırlıdır. Mesela bir bebek her peyniri yiyemez. Kaldı ki bazı peynirler peynir mayası içermekte veya çiğ sütle yapılmaktadır. İşte bu peyniri bebeklere yedirmektense evde kendi imkânlarınızla bebeğinize daha sağlıklı peynirler hazırlayabilirsiniz. Üstelik bu peynirlerin içine doğal olmayan hiçbir katkı maddesi katılmasına gerek yoktur. Bebekler için yapılacak 2 çeşit peynir bulunmaktadır. Bunlardan her ikisinin de tadı hafif ve lezzetlidir. Böylece bebeğinizi tiksindirmeden peynir yemeye alıştırabilirsiniz.
Bebekler için peynir nasıl yapılır?
Bebekler için çökelek peyniri yapımı: Bunun için yaklaşık yarım litre ev yapımı doğal mayala mayalanmış ve ekşitilmiş yoğurt kullanmanız gerekir. Yoğurdu gerekirse sulandırarak koyu bir ayran kıvamına getirin ve kısık ateşte pişirmeye bırakın. Tencerenin dibini tutma ihtimaline karşı karıştırın. Kaynadıktan birkaç dakika sonra ocaktan alın ve soğuduğunda torbaya dökerek süzün. Süzme işleminin daha iyi olması için üzerine ağırlık yapmasını sağlayacak bir mutfak gereci koyabilirsiniz. Elde edilen peyniri hafif tuz ekerek buzdolabında saklayın.
Bebekler için tatlı lor peyniri yapımı: Bunun için doğal ve hijyenik inek sütünü iyice kaynatın ve içine kesilmesini sağlamak için bir kaşık yoğurt veya bir tatlı kaşığı kadar limon suyu ekleyip pişirmeye devam edin. Süt kesilip yeşil suyu yukarı çıktığında tencereyi ocaktan alın ve soğumasını bekleyin. Daha sonra küçük bir süzek yardımıyla içindeki lor peynirlerini toplayıp suyunu iyice süzdürün. Elde edilen lor peynirini bir saklama kabına boşaltarak buzdolabında muhafaza edin. Bebeklerin damak zevkinin oluşmasını sağlamak ve zararlarından korunmak için ilk 1 yıl tuz tavsiye edilmez. Bu nedenle tuz kullanmadan yedirmek daha faydalıdır. Ancak peynirin ömrünü uzatmak için üzerine hafif tuz ekebilirsiniz.