{ "title": "Antep Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Antep-Peyniri-69174.jpg", "date": "21.01.2024 21:32:52", "author": "Yasemin Akdaş", "article": [ { "article": "
Antep peyniri, Gaziantep şehrinde yapılıp, buradan tüm şehirlere dağıtılarak tüketilen bir peynir çeşididir. Görüntüsü diğer peynirlerden değişik olarak üretilir ve topak şeklindedir. Yapısı kaşar peynirine benzemektedir. Dilimlenmeye müsaittir. Antep peyniri çoğunlukla ilkbahar aylarında hazırlanıp, yaz ve kış aylarında tüketilmek üzere çok fazla miktarda yapılarak, korunması ve bozulmaması için salamura olarak suda saklanmaktadır. Bol tuzlu suda saklanarak tuzlu ve sert bir şekilde olan bir peynir çeşididir. Bu sebeple Antep peyniri tüketilmeden önce mutlaka suda bekletilmesi gerekmektedir. Keçi, inek ve koyun sütünden hazırlanmaktadır.

Antep peynirinin suda bekletilirken suyun sıcak su olması peynirin yumuşamasına neden olmaktadır. Sert ve tuzlu olan peynir böylece yumuşatılmış ve tuzu alınmış olur. Hellim peyniri gibi kızartılarak tüketilebilir. Lezzeti harika ve nefistir. Peynirin üretim dönemine göre yağ oranları değişmektedir. En çok sevilen çeşidi yağlı olan çeşididir. Yağlı peynirler çoğunlukla yaza doğru daha fazla bulunmaktadır. Tuzsuz olan Antep peyniri çiğneme sırasında ağızda bıraktığı lezzet peynirin kalitesini belirlemektedir.

Antep peyniri ile yapılan yiyecekler

İrmik helvasının içerisine tuzsuz Antep peyniri ilave edildiğinde harika bir tat elde edilir. İrmik helvasını yaptıktan sonra en son aşamada, suyunu çektikten sonra ince dilimlenmiş tuzsuz Antep peyniri ilave edilerek güzelce karıştırılır. İrmik helvasının sıcaklığı ile peynirler eriyerek kaşar peyniri gibi olur ve irmik helvası sıcak sıcak tüketilir.

Aynı zamanda çok güzel peynirli börekler yapılır. Tuzsuz Antep peyniri ile yapılan börekler çok lezzetli ve nefis olur. Özellikle Antep peyniri ile yapılan börekler sıcak yenirse yumuşacık ve lezzetli olmaktadır.

Antep peynirinin saklanması nasıl yapılmalıdır?

Antep peynirini salamura yapabilmek için ilk önce peynir yıkanır, daha sonra büyük bir kaba yaydıktan sonra üzerini örtecek kadar bol kaya tuzu ile kaplanmalıdır. Bu şekilde birkaç gün bekletilir ve su dökülür. Peynirin saklanacağı kapaklı bir kaba bir sıra peynir dizilir daha sonra kaya tuzu katman katman dizilir. Burada en önemli olan şey bol miktarda tuzla kaplamak ayrıca iki gündür beklediği su üzerine dökülür ve kesinlikle fazladan su dökülmez. Kapağı kapatıldıktan sonra serin bir yerde uzun süre saklanabilmektedir. Bu şekilde Antep peyniri daha fazla sertleşmektedir.

Hazır süt ve peynirlerin içerisindeki zararlı ve yararlı bakteriler, sütün pastörize edilmesi sırasında ölmektedir. Bu da sindirim sistemi için faydalı olan bakterilerden faydalanılmamaktadır. Bu işlem genellikle yiyeceklerin ömrünü uzatmak için ve çeşitli bakterilerin oluşturacağı hastalıklardan korunmak için yapılmaktadır. Evde yapılan peynir ve yoğurtlar günlük süt ile yapıldığı zaman daha kaliteli ve lezzetli olmaktadır.
" } ] }