{ "title": "Abaza Peyniri", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/Abaza-Peyniri-84368.jpeg", "date": "20.01.2024 15:50:38", "author": "oktay öztürk", "article": [ { "article": "Abaza Peyniri, peynir yediden yetmişe herkesin bayılarak yediği bir besin kaynağıdır. Sütten elde edilen envai çeşidi olan peynir, mayalanıp çeşitli şekiller verilerek elde edilir. Dünya üzerinde saymakla bitmeyecek kadar fazla peynir çeşidi vardır. Özellikle de kahvaltıların baş tacı olan enfes peynir çok eski senelerden günümüze kadar gelen bir besin kaynağıdır. Peynir tereyağından önce yapılması öğrenilen bir besin kaynağıdır. Eski Türkler çeşitli birçok peynir yapmışlardır. Enfes peynir koyun veya inek sütünden elde edilir. Günümüzde sağlıklı olduğu için keçi sütünden de elde edilir. Güzel yurdumuz Türkiye'de peynir yapımında en çok kullanılan peynir mayası buzağı veya dananın kırk bayırından elde edilmektedir. Gelin şimdi peynir hakkında bu kadar bilgi verdikten sonra abanza peynirine bakalım.

Abaza adı verilen bu peynir elde edilirken hafif ılık süt içine peynir mayası ilave edilir ​ ve 1,5-2 saat bekletilir. Peynir maya tuttuktan sonra ortaya çıkan peyniri elinizi kullanarak biraya getirerek sahan içinde iyice sıkıştırılır. Bu şekilde 24 saat bekletildikten​ sonra peynir isteğe göre dilimlenir. Daha sonra ateşte kaynamakta olan suyun içine konularak tahta kaşık yardımı ile iyice karıştırılır. Peynire sıcakken çok kolay şekil verilir. Örneğin tekerlek ve örgü şekilleri en sık kullanılan şekillerdir. Peynire tekerlek ya da örgü istenilen şekil verildikten sonra peynirin üstüne tuz ilave edilerek, sıcak sudan bir, iki kaşık yapışmaması için peynirin üzerine gezdirin. 10 kilogram hiçbir katkı maddesi olmayan saf süt kullanılarak, 1 kilogram abaza peyniri elde edilmektedir. Bu enfes peynirin anavatanı Abhazya devletidir. Bu enfes besin kaynağı güzel yurdumuz Türkiye'de yaşamını sürdüren Abhaz halkının yöresel peyniridir.

Abaza Peyniri Ev Nasıl Yapılır?

Bu enfes lezzet ev ortamında da oldukça kolay bir şekilde yapılır. Evde abaza peyniri yapmak için ilk önce sütü kazan içine alın ve iyice ısıtın daha sonra peynir mayası olarak bilinen bir sene önceden muhafaza edilen peynir altı suyu kullanılarak kestirme işlemi yapılır. Ortaya çıkan pıhtı teleme kepçeleri kullanılarak alınır sonra sepet içine bastırılarak açığa çıkan su iyice sürdürülür. Daha sonra kuru tuzlama yöntemi ile alt ile üst bölgesi iyice tuzlanır. Bu yöntemle evde abaza peyniri yapmak işte bu kadar kolay mutlaka deneyin derim.
" } ] }