{ "title": "1 Kg Peynir Kaç Kg Sütten Yapılır", "image": "https://www.peynirler.gen.tr/images/1-Kg-Peynir-Kac-Kg-Sutten-Yapilir-45424.jpg", "date": "21.01.2024 11:06:32", "author": "Elif BOLBOL", "article": [ { "article": "1 Kg Peynir Kaç Kg Sütten Yapılır, Peynir sabah kahvaltılarımızın vazgeçilmez ürünlerinden biridir. Süt ürünleri bakımından en çok tercih edilen besin kaynağıdır. Peynirin çok fazla çeşidi bulunmaktadır. Ülkemizde her yörenin kendine has peynir çeşidi bulunmaktadır. Örneğin civil peynir, saçak peynir, lor peyniri, çeçil peyniri, ezine peyniri, beyaz peynir gibi daha da sayamadığımız birçok çeşidi bulunmaktadır. Peynir çeşitleri elde edilen sütün mayalanıp çökeltilmesi sonucu yapılan besindir. Peynirlerin çeşitli gruplara ayrılmasının nedenleri olgunlaşma durumu, yağ oranı, ham madde ve tuzlama biçimi etkilidir. Bu oranlar sayesinde peynirler yumuşak, yarı sert, çok sert olarak gruplandırılır. Peynir kalsiyum ve kazein proteini bakımından zengin yapıya sahiptir. Peynir tüketimi kemik gelişimde ve büyümesinde etkilidir. Süt içmeyen çocuklar için peynir tüketimi önemlidir. Çünkü sütten alamadığı mineral ihtiyacını peynirden karşılamış olur.

1 Kg Peynir Kaç Kg Sütten Yapılır?

Ortalama 1 kg peynir elde edebilmek için 6 kg süt kullanılır. 6 kg süt 60 derece olan sıcaklıkta kaynatılarak sütün sterilize olması sağlanır. Bu yöntem ile süt mikroplardan arındırılmış olur. Süt soğumaya bırakılarak serçe parmağı hafifçe yakacak kıvama gelmiş olmalıdır. 1 yemek kaşığı mayayı sütün içerisine döküp 2-3 dakika karıştırılmalıdır. Sütün üzerine örterek oda sıcaklığında 2 saat muhafaza edilerek mayalanması beklenir. 2 saatin sonunda süt pıhtılaşarak pelte haline almıştır. Daha sonra bu pıhtının üzerine bıçak yardımı ile kesikler atarak peynir altı suyunun dışarıya çıkması sağlanır. Sonrasında bir kaba süzgeç ve bez yerleştirilerek pelte boşaltılır. Süzülme sağlanarak peynir elde edilir. Artık elde edilen bu peyniri salamuraya yatırarak ömrünün uzun olması sağlanır.
" } ] }